ZDRAVOTNÍ MISIE

Člověk léčí, ale Bůh uzdravuje

Co doporučujete místo živočišných bílkovin?

Ořechy a semínka jsou ideální náhrada živočišných bílkovin

Často se nás ptáte, čím nahradit živočišné bílkoviny z masa, mléka a vajec. Když nás Stvořitel obdařil životem, nepočítal s tím, že bychom zabíjeli jiné živé tvory abychom se najedli. Jeho původním záměrem byl harmonický život v souladu s ostatními živými tvory. Člověk dostal za pokrm ovoce, ořechy a semínka. A proto stále platí, že tyto produkty patří z výživového hlediska mezi nejhodnotnější potraviny. A nedivte se tomu, protože semena v sobě nesou dostatek potřebné energie a živin, aby z nich vzešel nový život.

Předností ořechů a semen proti živočišným zdrojům bílkovin je zejména vysoký obsah vitaminů (především řady B), minerálních látek (vápník, hořčík, zinek,  ale např. i selen u para ořechů), bílkovin a vysoce kvalitních tuků. Zastoupení některých základním živin si můžete prohlédnout v následující tabulce:

 

 Skořápkové plody bílkoviny sacharidyMastné kyseliny kalorie
nasycenémonoω-3ω-6
arašídy 24,5 15,8 6,7 23,8 0,01 15,4 557
mandle 21,0 21,4 3,9 30,8 0,70 11,9 571
kešu 18,2 30,1 7,7 23,5 0,70 7,7 550
lískové ořechy 14,7 16,5 4,6 45,2 0,84 7,7 623
makadamové ořechy 7,7 13,7 11,9 59,5 0,21 1,3 714
para ořechy 14,4 12,3 15,1 24,5 0,18 20,3 651
pekanové ořechy 9,1 13,7 6,3 40,6 0,98 20,3 686
piniové ořechy 13,3 13,0 4,9 18,6 1,09 32,9 658
pistácie 20,3 27,3 5,6 23,8 0,36 13,0 557
vlašské ořechy 15,1 13,7 6,0 8,8 8,75 37,5 648

 

 Semena bílkoviny sacharidyMastné kyseliny kalorie
nasycenémonoω-3ω-6
dýně 32,6 17,5 8,4 14,0 1,79 20,3 529
chia 15,4 43,1 3,3 2,1 17,15 5,6 480
len setý 6,3 28,4 3,5 3,9 22,05 6,0 525
sezam 17,5 23,1 6,8 18,6 0,39 21,0 560
slunečnice 19,3 19,6 4,2 18,2 0,74 22,8 574

 

Vzhledem k vysoké rozmanitosti výživných látek doporučujeme ořechy a semínka v pokrmech průběžně střídat. Pozornému čtenáři jistě neušel přehled obsahu tuků. Může se tak při výběru více soustředit na zdroje omega-3 mastných kyselin, které mají klíčový význam pro správnou činnost mozku, působí protizánětlivě, mohou také snižovat riziko vzniku různých chronických chorob, jako jsou např. artritidy a někdy se uvádí i nádory. Mezi dostupné a vynikající zdroje omega-3 masných kyselin patří lněné semínko, dále chia a konopné semínka. V ořeších je omega-3 zastoupena nejvíce ve vlašských ořeších.

Pro lepší stravitelnost a kvůli aktivaci růstových faktorů doporučujeme oříšky a semínka před konzumací namáčet, nejlépe přes noc. Konzumovat je můžete syrové, nebo si vyrobit některý ze skvělých raw sýrů či rostlinné mléko (nejraději mám mandlové). Dále můžete oříšky a semena zpracovat do sekané, omáček, dezertů, nebo vyrobit skvělé nepečené cukroví, kdy rozemleté ořechy smícháte s namočeným lepivým sušeným ovocem, jako jsou třeba hrušky, datle, fíky, rozinky, brusinky apod.

Asi není třeba dodávat, že podstatně zdravější a pro tělo přínosnější jsou oříšky a semínka neprošlá tepelnou úpravou (a vůbec nejlepší samozřejmě čerstvá). Až na některé alergie (především u arašídů, já osobně jsem se dopídil, že mi neprospívají piniové ořechy) je s nimi zkrátka jenom jediná potíž - jsou hodně energické a při neřízeném dlouhodobém mlsání můžete svému tělu přivodit oblejší barokní křivky.

Vysvětlivka k tabulce:

mono - mono-nenasycené mastné kyseliny
ω-3 - omega-3 (poly-nenasycené) mastné kyseliny
ω-6 - omega-6 (poly-nenasycené) mastné kyseliny

Copyright © 2015-2020 ZDRAVOTNÍ MISIE s.r.o. Všechna práva k obsahu vyhrazena.

X

Right Click

No right click